Forever Living je najveći svjetski uzgajivač i prerađivač aloe vere i proizvoda na bazi ove biljke. Naši proizvodi sa aloja verom su prvi koji su dobili sertifkat od strane Međunarodnog naučnog savjeta za aloju (Inter- national Aloe Science Council Seal of Approval) za sastav i čistoću. Proizvodi poseduju i Košer, Halal i islamske sertifkate kvaliteta. Ovi proizvodi nisu testirani na životinjama.

+387 61 529 193
info@birajzdravlje.ba

Blog

Kako znati da li vam je potrebna detoksikacija? 

Često ljudi prihvate da je umor, pad energije ili neki hronični problem dio starenja i života. Međutim, mnogi od svakodnevnih simptoma koji vas muče povezani su sa toksinima u tijelu. Detoksikacija ne služi samo da bi se skinuo višak kilograma, već za cjelokupno zdravlje. Alergije, ekcemi, glavobolje, PMS, hronični bolovi, javljaju se kao posljedica neravnoteže crijevne flore.

Evo šta sve može da ukaže na to da vam je potreban detoks:

1. Ne možete da zaspite

Sve što jedemo ili pijemo utiče na san. Alkohol, kofein, hrana na koju ste osjetljivi može da poremeti ciklus spavanja. Detoks i eliminacija određenih namirnica otkloniće nesanicu i obezbijediće kvalitetan san.

2. Koncentracija vam lako opada

Gluten, kofein, šećeri, ili namirnice na koje ste intolerantni često znaju da poremete koncentraciju u toku dana. Zamijenite, na primjer, kafu biljnim čajevima koji će vam podjednako pomoći da se fokusirate i podignete energiju u toku dana.

3. Imate loš zadah

Loš zadah može biti posljedica neravnoteže između dobrih i loših bakterija u crijevima ili čak može ukazati na pojavu Candide. Da biste izbalansirali crijevnu floru, potrebno je da uradite test intolerancije i da otkrijete šta vam prija od namirnica, a šta je potrebno izbaciti.

4. Primjećujete pojavu podočnjaka, akni, suhe kože

Vaša koža apsorbuje ono što jedete. Ishrana puna procesirane hrane, mljiečnih proizvoda, šećera i hrane na koju ste osjetljivi utiče na sjaj i čistoću kože.

5. Imate bolove u zglobovima

Ishrana koja vam ne prija dovodi do upalnih procesa u tjielu koji izazivaju bolove. Kada izbacite iz ishrane inflamatorne namirnice kao što su rafinisani šećer, ulja, ili brašno a povećate unos svježeg voća i povrća, zdravih masti, na putu ste iscjeljenja i eliminisanja bolova iz tijela.

6. Imate hroničnu upalu sinusa

Mljiečni prozivodi predstavljaju jedan od izazivača problema sa sinusima. Kada uđete u proces detoksikacije, osluškujte svoje tijelo i napravite eliminaciju namirnica koje izazivaju upalu sinusa.

7. Ne možete bez kafe, čokolade, grickalica, vina ili sira

Ukoliko želite da prekinete krug vezanosti za određene namirnice, na primjer, one bez kojih ne možete da započnete dan, isključite ih na određeni period, zamijenite cijeđenim sokovima, smoothijima, čajevima, medom, svježim voćem i povrćem i primijetite promjene.

8. Često ste nervozni i umorni

Vaš kratak fitilj i manjak energije mogu biti povezani sa hranom koju jedete. Ako često unosite rafinisanu hranu tokom cijelog dana to povećava nervozu i razdražljivost. Zamijenite klasične grickalice pune šećera, nezdravih masti i soli zdravim voćem i orašastim plodovima.

9. Svaki virus vas zakači

70% Imunog sistema nalazi se u vašim crijevima. Ako vam je crijevna flora izbalansirana i ako ste eliminisali toksine, to će smanjiti pojavu gripa, virusa ili infekcija.

Detoksikacija pomaže da odbacite nezdrave navike u ishrani i da poželite hranu koja oplemenjuje vaše tijelo. Kvalitetan i dugotrajan detoks eliminisaće hranu i piće koji opterećuju vaš sistem detoksikacije, na koje ste osetljivi, a obezbijediće energiju i nutrijente organima koji su zaduženi za detoksikaciju.

Detoksikacijom odmorićete vaš probavni sistem, omogućit ćete tijelu efikasnije da eliminiše toksine iz zagađenog vazduha, procesirane hrane ili pića.

Detoksikacija ne podrazumijeva gladovanje već pametan odabir hrane. Neprskana hrana, cjelovito zrno, zdrave masti, eliminacija hrane na koju ste osjetljivi predstavlja najbolju detoksikaciju koja će uticati pozitivno na cjelokupno zdravlje.

Osluškujte signale tijela, možda vam je baš detoks potreban, a mi Vam u tome možemo pomoći – Javite nam se!

Sanja Marić Hota

Sanja Marić Hota

Želite razgovarati sa nama? Upišite svoje pitanje ili komentar i odgovorit ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.